Islam Agama Rahmah (Sheikh Ali Muhyiddin Al-Qarahdaghi)

Islam Agama Rahmah (Sheikh Ali Muhyiddin Al-Qarahdaghi)
Penulis: Sheikh Ali Muhyiddin Al-Qarahdaghi
Subjek: Agama
Keadaan: Bagus
Penerbit: Ilham Books
Tahun: 2017
212 muka surat
Dewasa ini, Islam sering ditohmah dengan tohmahan yang negatif, seringkali dikaitkan dengan keganasan, pertelingkahan dan sebagainya. Perkara ini adalah disebabkan kegagalan sebahagian muslim sendiri dalam mempamerkan dan mempromosikan ajaran Islam yang rahmah. Sheikh Ali merupakan antara tokoh yang seringkali membawa mesej dan nilai rahmah dalam ajaran Islam merentasi ideologi, benua dan agama. Beliau juga telah dipertanggungjawabkan oleh Sheikh Yusuf al-Qaradhawi untuk mengetuai unit dialog keharmonian antara agama dan kebajikan minoriti.

Kepakaran beliau dalam fiqh perbandingan serta kebolehan dalam menggabung jalin antara teks-teks klasik dan pemahaman terhadap realiti serta permasalahan semasa memberi kesan kepada ijtihad dan pandangan-pandangan beliau yang kelihatan sangat segar dan relevan dalam konteks semasa.

Buku ini merupakan himpunan artikel-artikel tulisan dan pandangan beliau mengenai permasalahan yang berkisar tentang toleransi, terorisme dan demonstrasi dari perspektif manhaj wasatiyyah atau manhaj yang beliau sendiri sedang bangunkan iaitu manhaj Fiqh al-Mizan.

Untuk baca kata pengantar oleh Dr Maszlee Malik, boleh klik di sini

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha
  • Brand: ILHAMBooks
  • Product Code: 9789672007081 – Islam Agama Rahmah
  • Availability: In Stock
  • RM25.00

Tags: Furqan Abdullah, Ilham Books, Maszlee Malik, Sheikh Ali Muhyiddin Al-Qarahdagh