Israiliyat Moden- Dr Solah Abdul Fattah Al-khalidi

Out Of Stock Israiliyat Moden- Dr Solah Abdul Fattah Al-khalidi
Israiliyyat adalah istilah khusus. Ulaina' terdahulu mengaitkannya .• kepada semua khurafat, pembohongan, penipuan, propaganda, khabar • angin dan riwayat-riwayat yang tidak sah tarafnya. Apa yang pasti ia inenlabitkan terutama perkara yang berhubung dengan cerita mitos orang terdahulu dan berita-berita lampau dan kisah silam. Israiliyyat dinisbahkan kepada Bani Israil dan bukanlah penting sumber setiap pembohongan dan dongengan dikatakan Israiliyyat itu Yahudi. Kadang-kadang ia bersumberkan Kristian asalnya, atau Parsi dan Rom atau sebagainya. Tetapi mereka mengaitkannya semua kurafat itu dengan nama Israiliyyat memandangkan pendominasian bangsa Yahudi nyata lebih berkilauan dari warna-warna bangsa lain. 
Jika Israiliyyat kuno mempunyai kesan bahaya kepada alam dan pengetahuan maka dunia hari ini hidup dalam Israiliyyat clan jenis yang lebih bahaya. lsrailiyyat moden: iaitu semua propaganda, khurafat, pembohongan dan konspirasi kebatilan yang tersebar di kalangan manusia pada hari ini. Ia mengandungi peranan yang bahaya secara langsung dapat mengaburi, merosak dan menghancurkan kehidupan yang mendatang. 
Israiliyyat moden ini bergerak masuk ke dalam negara-negara umat Islam malah menguasai minda ramai di kalangan mereka. Risalah bermula dengan menerangkan hubungan Israiliyyat, Yahudi dan saya paparkan ciri-ciri ihnu Yahudi. Kemudian saya memperkatakan tentang Israiliyyat moden yang tersebar di dalam zaman penguasaan Yahudi ini. Selepas itu saya fokuskan kepada tujuh bidang menonjol dan ketara dalam Israiliyyat ini. Saya inempersembahkan risalah ini buat pembaca budiman, dengan harapan lendapat taufiq, ganjaran dan pahala dari Allah. 

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Stock Status

You can assign custom blocks with custom messages on Out of Stock products only.

  • Brand: Jundi Resources
  • Product Code: 9789675968167
  • Availability: Out Of Stock
  • RM18.00

Tags: Jundi Resources, Islam, Agama