Lastik! Lontaran Batu-Batu Kerikil

Lastik! Lontaran Batu-Batu Kerikil
Lontaran Batu-Batu Kerikil

Authors/Editors: H. Muhammad
Haris Zuan
New Pb254 pp.
Subjects: Malaysia, Politics
Condition: Good
Publisher: Gerakbudaya
Published: 2016
" Membaca Lastik mengingatkan kita tentang zaman anak-anak muda bermain lastik dengan kerikil tajam… Pelurunya satu dan harus jitu setiap kali dilepaskan, bukan peluru penabur yang bertebaran. Menulis juga ibarat melepaskan lastik, dan supaya menepati sasaran, bidikannya harus bagus dan pembidik mesti tidak jemu berlatih….Buku ini tempat penulis-penulis muda menajam dan menunjukkan bakat masing-masing yang segar, kritis dan tidak semestinya menuruti yang konvensional. Ini suatu eksperimentasi yang menarik, berani dan kehadirannya dialu-alukan….. "

Profesor Emeritus Dato’ Dr. Abdul Rahman Embong
Felo Utama
Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS)
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
" Inilah sifat manusia bermain (homo ludens) yang mana segi-segi kemanusiaan itu akan lebih terunggul sekiranya memiliki sifat-sifat ini dengan alami dan ampuh. Kalau tidak pandai bermain itulah suatu ketempangan dan kerugian. Kalau sudah pandai bermain, tahulah bahaya jatuh dan luka. Dengan bermain menambah kawan, dapatlah badan berpeluh, tangkas berlari dan sembunyi dan cergas dan cerdas terbangun sama. "

Dr Azhar Ibrahim
Jabatan Pengajian Melayu
Universiti Nasional Singapura

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha
  • Brand: Gerakbudaya
  • Product Code: 9789832344575 – Lastik!
  • Availability: In Stock
  • RM25.00

Tags: Azhar Ibrahim, Fairuzzaman Shaharuddin, H. Muhammad, Haris Zuan, Lingswaran Singh, Malaysia, Mohd Firdaus Zolkifli, Mohd Izzuddin Ramli, Muhamad Azwan Abd Rahman, Muhammad Ariff Asyrul bin Adnan, Muhammad Febriansyah, Muhammad Rahimi Hasan, Sharifah Nursyahidah Syed Annuar, Teo Lee Ken, Wan Nor Azriq, Zikri Rahman