Mala Fide: Sebuah Novel Perundangan

Mala Fide: Sebuah Novel Perundangan
Penulis: Mohamed Hanipa Maidin
Subjek: Perundangan, Fiksyen
Keadaan: Bagus
Penerbit: Ilham Books
Tahun: 2017
158 muka surat
Rahimi adalah seorang peguam muda yang amat berminat dengan undang-undang jenayah. Apabila ditawarkan menjadi seorang peguamcara dan peguambela di salah satu firma guaman selepas menamatkan latihan dalam kamar atau chambering, Rahimi merasakan hasrat beliau untuk mengurangkan bebanan yang kakak beliau tanggung kerana menjaganya, mungkin dapat direalisasikan.

Sementara itu seorang ahli politik muda dan berkarisma tinggi, Sulaiman Yasin, dari sebuah parti politik baru yang cuba membawa politik baru dalam negara ditangkap dan ditahan kerana dituduh merogol seorang pelajar sekolah. Meskipun parti dan keluarganya cuba mendapatkan Sulaiman seorang peguam senior dan berpengalaman untuk membela beliau, Sulaiman bukan sahaja menolak tawaran tersebut bahkan sanggup mengambil risiko untuk diwakili oleh seorang peguambela yang muda, mentah dan tidak berpengalaman mengendalikan apa-apa perbicaraan apatah lagi perbicaraan kes jenayah. Peguambela itu adalah Rahimi.

Pelbagai cabaran dan rintangan yang Rahimi harus tempoh bagi membela anakguamnya. Berhadapan dengan pegawai penyiasat yang bercita cita tinggi dan sanggup lakukan apa sahaja bagi kenaikan pangkat dan berhadapan pula dengan timbalan pendakwa raya yang lebih senior dan jauh berpengalaman, Rahimi terpaksa berhempas-pulas menonjolkan bakat terpendamnya bagi meyakinkan ramai pihak - hakim, timbalan pendakwa raya, kakak beliau, keluarga anakguamnya dan yang paling penting anakguamnya sendiri. Rahimi terpaksa berfikir di luar kotak bagi merancang strategi perbicaraan yang baru dan yang bersifat ‘non-conventional’.

Sebagai peguam yang baru dan naif, Rahimi tidak sedar yang beliau hakikatnya sedang mempertaruhkan harga yang mahal ke atas keselamatan beliau dan kakak beliau dari mereka yang sanggup lakukan apa sahaja bagi memastikan anakguamnya didapati bersalah dan dijatuhi hukuman.

Untuk baca Bab 1 dan Bab 2, klik di sini.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha
  • Brand: ILHAMBooks
  • Product Code: 9789672007098 – Mala Fide: Sebuah Novel Perundangan
  • Availability: In Stock
  • RM25.00

Tags: Ilham Books, Mohamed Hanipa Maidin