Hamba: Sebuah Novel Sejarah

Out Of Stock Hamba: Sebuah Novel Sejarah
Orang Asli sangat sinonim dengan hamba. Dunia perhambaan penuh dengan perasaan tidak puas hati. Khianat. Dendam dan airmata tidak akan menjadi penawar segala duka. Mereka dilayan secara tidak berperikemanusian, diancam, diburu, dibunuh seperti anjing tiada bercawat ekornya.

Hamba ialah abdi, orang bawahan, orang suruhan. Hamba ialah orang yang dimiliki oleh orang lain dan terpaksa berkerja untuk pemiliknya. Hamba ialah sebuah novel yang mendekatkan kita untuk menyelami penderitaan hidup sebagai hamba yang dimiliki oleh tuannya.

Sejarah perhambaan diawal kurun ke 19 di Tanah Melayu. Sejarah hitam. Sejarah pahit dan getir bagi kaum Orang Asli di negeri Perak. Sejarah yang tercicir dari arus perdana. Mengapa mereka harus diperlakukan sedemikan rupa? Jawapan ada dalam novel 'Hamba'.

Mahat anak China atau nama penanya Akiya. Kaum Semai lahir di Kampung Erong, Ladang Ulu Bernam, Hilir Perak, Perak. Beliau telah menghasilkan tiga buah buku. Antaranya, kumpulan cerpen Orang Asli 'Tuntut' (DBP, 2001), 'Perang Sangkil' (PTS Fortuna, 2007) dan 'Perjuangan Warisan Orang Asli (Suara Dari Dalam)' (Lestari UKM, 2009). Akiya telah bersara dari Jabatan Penyiaran dan kini beliau menumpukan sepenuh masa sebagai juru foto sambilan.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

Stock Status

You can assign custom blocks with custom messages on Out of Stock products only.

  • RM20.00

Tags: Culture, Kajian Etnik, Malaysia, Orang Asli, Fiksyen