For self-pickup, please wait until we email you when your order is ready — usually within 3 working days. ❤️

70 Tahun Kamil Ab. Majid

70 Tahun Kamil Ab. Majid

Buku ini ditulis atas permintaan generasi muda yang ingin mengetahui selok-belok kehidupanku; sebagai seorang ahli akademik, pendakwah, dan penulis. Pada awalnya, aku berasa teragak-agak untuk meneruskannya kerana aku sedar, siapalah aku, sekadar insan kerdil yang tidak punya apa-apa. Tetapi memandangkan aku juga manusia ciptaan Allah s.w.t, sebagai hamba dan khalifah Allah s.w.t, maka aku merasakan setiap manusia meskipun sekerdil mana pun dia, merupakan ciptaan unik Allah s.w.t yang boleh dikongsi, apatah lagi insan seperti aku yang ketika buku ini ditulis, aku telah mencapai usia 67 tahun. Aku telah melalui pelbagai senang susah, jerih payah, masam manis dan pahit maung dalam kehidupan.


Mohamad kamil bin Hj Ab majid, dilahirkan pada tahun 1950 di Kg kayu Rindang,Melor Kota Bharu, kelantan.Lulusan I(jazah Sarjana Muda Syari`ah dan Undang-undang daripada Yayasan Pengajian Tinggi Islam kelantan(YPTIK), danSarjana muda Syari`ah daripada Universiti Al Azhar,kaherah,Mesir. Keserjanaannya dalam bidang falsafah dan Teologi Jabatan Pengajian islam UM dan bidang Pemikiran Islam (kerohanian) bagi ijazah Doktor falsafah, di Universiti Malaya.


Dalam pentadbiran akademik, pernah memegang jawatan Timbalan Dekan (Usuluddin), Ketua jabatan (Dakwah dan Pembangunan Insan) dan Timbalan Pengarah (Hal Ehwal Pelajar di Akademi Pengajian Islam. Membantang kertas-kertas kerja di dalam dan luar negara. Menjadi Anggota Ulama, majlis Agama Islam kelantan (MAIK), Ahli panel Kajian Akidah JAKIM,. Juga terlibat dengan peristilahan (Agama) Dewan Bahasa dan Pustaka. Dalam bidang penerbitan menghasilkan lebih 10 buah buku di samping artikel dalam jurnal tempatan dan antarabangsa.

Format
Author Kamil Ab. Majid
Cover Paperback
Pages 226
Published 2019

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha
  • Brand: ILHAMBooks
  • Product Code: 9789672007265
  • Reward Points: 1
  • Availability: In Stock
  • RM35.00

Tags: Kamil Ab. Majid, Islam, Dakwah, Sejarah, Politik Islam