Due to the current situation related to the coronavirus, it may take us longer than usual to respond to any questions you send us and deliver your orders. Thanks for your patience.

Bangsa Melayu: Konsep Bangsa Melayu Dalam Demokrasi dan Komuniti 1945–1950

Bangsa Melayu: Konsep Bangsa Melayu Dalam Demokrasi dan Komuniti 1945–1950


Tempoh selepas Perang Dunia Kedua amat kritikal dalam pembinaan semula masyarakat Asia Tenggara. Bangsa Melayu merupakan kajian baru berkenaan ideologi politik dalam dua masyarakat Melayu yang berkongsi persamaan dan perbezaan sewaktu mengalami pergolakan politik ini, iaitu di Tanah Melayu dan Sumatera Timur.


Sebelum ini, kerajaan – monarki yang diketuai sultan-sultan – memegang kuasa utama dari segi budaya politik dan identiti Melayu. Dengan perkembangan nasionalisme, persoalan terhadap kewarganegaraan dan kemunculan negara-bangsa, jalan alternatif baru mula tersedia bagi masyarakat Melayu.


Di Tanah Melayu, bangsa Melayu timbul sebagai tumpuan kesetiaan dan kemasyarakatan yang mula diutamakan lebih daripada kerajaan. Sementara itu, kedatangan satu republik Indonesia yang lengkap telah menyebabkan kejatuhan sistem monarki di Sumatera Timur.


Dalam edisi baru buku klasik ini, Ariffin Omar menumpukan perhatian kepada perbezaan asas dalam pemikiran dan sikap antara kedua-dua kumpulan Melayu yang telah membawa kepada hasil politik yang amat berbeza. Buku ini akan menarik para peminat sejarah idea dan politik perkauman.

Format
Author Ariffin Omar
Cover Paperback
Pages 318
Published 2015

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
  • Brand: SIRD
  • Product Code: 9789670630441
  • Reward Points: 1
  • Availability: In Stock
  • RM38.00
  • Price in reward points: 38

Tags: Bangsa Melayu, Melayu, Ariffin Omar