Dr. Burhanuddin: Putera Setia Melayu Raya (2019 edition)

-10% Dr. Burhanuddin: Putera Setia Melayu Raya (2019 edition)

"Di atas robohan kota Melaka,

Kita dirikan jiwa merdeka,

Bersatu-padulah segenap baka,

Membela hak keadilan pusaka."

- Dr. Burhanuddin 

 

Buku kecil ini tidak saya maksudkan sebagai riwayat hidup Dr. Burhanuddin sebab riwayat hidup haruslah meriwayatkan keseluruhan hidup seseorang — dari zaman kecilnya hingga ke akhir hayatnya — dan haruslah pula penuh dengan tarikh-tarikh sedang perkara-perkara penting ini tidak terdapat di dalamnya.


Tidak juga ia saya maksudkan sebagai sejarah perjuangan kiri di tanah air kita yang tercinta ini sebab selain dari tidak meliputi ia juga tandus tarikh-tarikh serta tidak pula diolah secara berperingkat-peringkat — dari setingkat ke setingkat menurut perkembangan dari semasa ke semasa.


Jadi apakah tujuan saya menuliskan buku ini?


Jawabnya mudah saja iaitu sebagai catatan semata-mata — catatan dari seluruh kenangan yang dapat saya rangkaikan dari pengingatan saya, tak lebih dan tak kurang.

Dengan lain perkataan setinggi-tinggi sifat yang dapat saya berikan kepada buku ini hanyalah sebagai serpihan-serpihan sejarah untuk pengetahuan umum semoga ada faedahnya.

Sebagai serpihan-serpihan sejarah saya yakin buku ini akan dapat dijadikan panduan oleh ahli-ahli sejarah kita yang ingin membukukan sejarah perjuangan kebangsaan negeri ini yang lengkap dan terperinci, yang hingga saat ini, malangnya, masih belum terdapat lagi.

Sebagai contoh, ahli-ahli sejarah negeri ini tahu tentang penarikan diri PKMM keluar dari UMNO. Tetapi, bagaimanakah ini telah berlaku, apa sebab-sebabnya, dengan perimbangan undi yang bagaimana dan seterusnya masih gelap lagi kepada mereka. Buku ini dapat memberikan jawapan kepada pertanyaan-pertanyaan tersebut.


Dengan memberikan tarikh kepadanya, tentulah sejarah yang lengkap dan terperinci tentang ini dapat dibuat.


Sepanjang yang mengenai diri saya, biarlah siang-siang saya berterus terang mengatakan bahawa pengingatan saya pada tarikh-tarikh amat lemah sekali walaupun pengingatan saya pada peristiwa-peristiwa adalah sebaliknya.


Perlu juga saya tegaskan bahawa apa yang saya riwayatkan dalam buku ini adalah peristiwa-peristiwa yang di dalamnya secara langsung saya ada terlibat. Dengan lain perkataan, peristiwa-peristiwa itu tidaklah dongengan melainkan kenyataan.


Ahli-ahli sejarah tahu tentang penubuhan Parti Rakyat Malaya tetapi mereka tentu tidak tahu akan peranan yang telah dimainkan oleh Dr. Burhanuddin dalam penubuhannya dulu itu. Buku kecil ini ada memberikan peranan tersebut.


Memang saya sengajakan mengisi buku ini dengan peristiwa-peristiwa — serpihan-serpihan sejarah — yang belum diketahui orang dan meninggalkan yang sebaliknya kerana saya bermaksud hendak memberikan bahan-bahan tambahan atau fakta-fakta secukupnya kepada ahli-ahli sejarah kita, mengingat ketidakmampuan saya mengisi barisan ahli-ahli sejarah kita itu.

Kalau maksud saya menuliskan buku ini sebagaimana yang saya katakan itu tercapai, maka tidaklah sesia rasanya saya menuliskannya.


Dengan kata-kata ini, buku kecil ini saya persembahkan kepada seluruh rakyat tanah air yang tercinta.


Kuala Lumpur,

Februari 1972


 — Ahmad Boestamam

Format
Author Ahmad Boestamam
Cover Paperback
Pages 90
Published 2019

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
  • Brand: Gerakbudaya
  • Product Code: 9789670311449
  • Reward Points: 1
  • Availability: In Stock
  • RM20.00
  • RM18.00
  • Price in reward points: 20

Tags: Dr. Burhanuddin, Melayu, Sejarah, Malaysia, PAS