Gerakbudaya Bookstore PJ is closed on 26 and 27 December 2019 for our annual stocktake. We open as usual, 10AM to 7PM from 28 December onwards. For gerakbudaya.com orders made between 25 December 2019 and 1 January 2020,we will ship them beginning 2 January. If you have questions, please contact emarketing@gerakbudaya.com or WhatsApp +60 10-215 8342.

Agama & Hegemoni Negara

-10% Agama & Hegemoni Negara
Siapa yang Mencilok Agama?

Author: Benz Ali
New Pb310 pp.
Subjects: Malaysia, Politics, Religion
Condition: Good
Publisher: Gerakbudaya
Published: 2016
“Who Hijacked Islam”, tanya sebuah esei Anwar Ibrahim yang diterbitkan majalah Time.

Mungkin jika diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu, “siapa yang mencilok agama?”.

Kata Syari’ati, cuma ada dua jenis agama di sini. Agama orang tertindas (Mustadh’afin/Oppressed), dan agama orang penindas (Mustakbirin/Oppressor). Kedua-duanya agama, tetapi mana satu agama yang dihentam Marx sebagai ‘opiate of the masses’ yang berperanan untuk mem-pacify-kan (baca: meng-hanana-kan) masyarakatnya, dan menjadi senjata kelas berkuasa (ruling class)?

Adakah agama perlu menjadi ‘addin wad daulah-agama dan Negara?’ kenapa agama perlu campurtangan terhadap urusan peribadi? Tak bolehkah agama menjadi suatu urusan personal masing-masing, seperti kata Malcolm X, ‘kita dipukul, kita dilanyak, bukan kerana agama kita (Islam atau Kristian), tetapi kerana warna kulit kita..,’

Ini adalah kumpulan tulisan Benz Ali yang pernah tersiar di Projek Dialog, nota-nota di Facebook, yang diedit semula, dan diperkembangkan semula wawasannya.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
  • Product Code: 9789832344544 – Agama & Hegemoni Negara
  • Availability: In Stock
  • RM28.00
  • RM25.20

Tags: Benz Ali, Malaysia, Politics