If you choose self-pickup, please wait until we email you when your order is ready. We usually take 2 to 3 days to process your order. Thank you! ❤️

Hududisme by Zulkifli Hasan

-23% Hududisme by  Zulkifli Hasan
Antara Retorik Dan Realiti

Editor: Zulkifli Hasan
New Pb228 pp.
Subjects: Malaysia, Politics, Religion
Condition: Good
Publisher: Ilham Books
Published: 2016
Istillah 'hududisme' yang digunakan dalam judul buku ini merujuk kepada fenomena pemikiran dan cara berfikir yang menjadikan hudud ini sebagai ideologi. Hudud dijadikan sebagai matlamat utama dalam tatbiq al Syariah atau pelaksanaan Syariat dan ia mewakili aspirasi awlawiyat mendahului agenda-agenda lain. Fenomena Hududisme yang tidak diseimbangi dengan pendekatan wasatiyah akhirnya mampu mencetuskan kembali gejala takfiri iaitu kafir mengkafir, perpecahan umat dan perbalahan yang merugikan yang penulis bimbangi sebelum ini. Perjuangan menegakkan hudud yang sarat dengan emosi dan ketaksuban serta menafikan usaha dan sumbangan pihak lain yang berbeza pendekatan juga adalah sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku.

Malahan, ia hanya membawa kerugian kepada umat yang mendambakan kebangkitan untuk mengembalikan kegemilangan tamadun Islam di abad ke-21 ini. Walaupun tidak dinafikan bahawa hudud adalah sebahagian daripada tuntutan Syariat tetapi ia perlu diusahakan secara bijaksana dengan mengambil pendekatan yang lebih berhikmah mengambil kira semua faktor dalam konteks perundangan, politik, ekonomi dan sosio-budaya masyarakat. Begitu banyak pandangan ulama dan fuqaha kontemporari dunia yang diiktiraf kesarjanaannya seperti Yusuf al-Qaradhawi, Abdul Rahman al-Kailani, al-Raysuni, Jasser Auda dan ramai lagi yang sepakat mengatakan bahawa tatbiq al-Syariah itu adalah lebih luas daripada perjuangan menegakkan hudud. Ia merangkumi aspek keadilan yang lebih luas melangkaui undang-undang jenayah Islam seperti hudud yang dianggap sebahagian kecil daripada keluasan Syariat itu sendiri.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
  • Brand: ILHAMBooks
  • Product Code: 9789671178263 – Hududisme
  • Availability: In Stock
This Offer Expires In:
  • RM25.00
  • RM19.25

Tags: Islam, Malaysia, Syariah, Zulkifli Hasan