Kerajaan Dewa Telanjang

-25% Kerajaan Dewa Telanjang
Author/Editor: Faisal Mustaffa
New Pb183 pp.
Subjects: Fiction, Malaysia, Politics, Social Studies
Condition: Good
Publisher: Merpati Jingga
Published: 2016
Perbincangan mengenani liberalisme di Malaysia sukar berjalan siuman kerana sering-kali dikaitkan dengan hedonisme, budaya kuning, dan LGBT (ketiga-tiga istilah ini pun tidak jelas apakah maknanya!). Terdapat dua punca utama liberalisme (dan ‘isme lainnya) sering-kali disalah tafsir, kalau pun bukan dipandang keji. Pertamanya, ruang perbahasan yang terbatas dan jika ada sekalipun lebih sarat dengan isu sepele dan politik etnik yang sempit tanpa adanya sorotan kepada tema-tema falsafah dan asas pemikiran sosio-ekonomi. Keduanya, kekurangan bahan berkenaan liberalisme ini dalam bentuk yang mesra khalayak awam dan berbahasa Melayu (dan kalau adapun banyak yang berbaur konspirasi ‘bahaya liberalisme..’).

Maka, buku ini, tanpa mahu mendakwa sebagai penyelesaian untuk merumuskan liberalisme dalam pengertian sebenar, diharap dapat memperlihatkan betapa liberalisme itu sangat signifikan dalam kehidupan harian kita sebagai orang biasa – bukan sekadar istilah yang digunakan oleh pak lebai untuk menjelaskan punca kejadian buang bayi mahupun perkataan yang dipakai oleh budak Bangsar (sebut urban) untuk nampak sofisikated di depan awek (atau balak).

Setiap tema dan konsep yang berkaitan dengan liberalisme yang dibincangkan dalam buku ini dimulakan dengan satu kisah pendek bagi menunjukkan konsep yang abstrak ini dalam contoh yang nyata. Kemudian diikuti dengan perbahasan konseptual yang ringan tapi padu. Jika selepas membaca buku ini, anda masih lagi tidak faham mengenai liberalisme, jangan salahkan kami – pergilah baca karya lain yang banyak dicadangkan dalam buku ini!

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
  • Brand: Merpati Jingga
  • Product Code: 9789670584263 – Kerajaan Dewa Telanjang
  • Availability: In Stock
This Offer Expires In:
  • RM21.00
  • RM15.75

Tags: Faisal Mustafa, Fiction, Malaysia, Social studies