Suara Bicara: Fragmen Memoir Said Zahari

Suara Bicara: Fragmen Memoir Said Zahari
'Suara Bicara: Fragmen Memoir Said Zahari' ialah buku ketiga dan terakhir dalam trilogi memoir Said Zahari.
Buku ini merupakan fragmen memoir yang mengandungi karya beliau serta wawancara dengannya; ia juga sekaligus sebuah festschrift atau karya penghormatan untuk beliau daripada kawan-kawan termasuk anak-anaknya. Seperti dua buah memoir Pak Said sebelum ini, apa yang terpancar dalam buku ini ialah watak beliau yang penuh optimisme, tidak boleh ditundukkan oleh penjara, seksaan dan penghinaan, juga tidak boleh ditundukkan oleh penyakit dan usia.
Beliau berdiri sebaris dengan sejumlah tahanan politik lain yang hebat di Malaysia dan Singapura, bahkan di dunia, yang telah mengorbankan masa paling berharga mereka dalam penjara dan mengobarkan semangat juang yang tidak boleh ditundukkan. Walaupun diri mereka pernah dipenjara, jiwa mereka bebas memeluk pertiwi manakala pemikiran menjangkau luas di persada dunia.
Pak Said dan rakan-rakannya telah memahatkan nama dalam sejarah perjuangan kebebasan manusia sejagat yang kekal abadi.
Buku ini meraikan sejarah hidup dan sumbangan besar Pak Said kepada perjuangan kemerdekaan, kebebasan dan keadilan, serta sebagai lambang nurani kebebasan umat manusia. Ia harus dibaca oleh semua pihak yang ingin mengetahui dan menghayati kisah-kisah hidupnya dan anak-anaknya, serta mereka yang cintakan kebebasan, demokrasi, keadilan, perpaduan kaum  serta kemanusiaan sejagat.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha
  • RM40.00

Tags: Abdul Rahman Embong, Malaysia, Said Zahari, SIRD