Mencari Identiti: Bertandang ke Bumi Firaun

Mencari Identiti: Bertandang ke Bumi Firaun

Author: Mahmood Zuhdi Ab Majid

Publisher: ILHAM Books

ISBN: 9789672007517

Weight: 0.4 kg

Pages: 295 pb

Year: 2022

Price: RM40

 

Bertandang ke Bumi Firaun yang berkesinambungan dari Budak Surau dan Budak Nilam Puri merupakan jilid ketiga daripada tujuh dalam siri autobiografi Prof Emeritus Dato’ Dr Mahmood Zuhdi Hj Ab Majid yang berjudul Mencari Identiti.

 

---

 

Bertandang ke Bumi Firaun mengisahkan jalan hidup penulis yang berkelana ke Mesir dalam perjuangan mencari identiti membina kedewasaan. Dengan kudrat yang ada dan teman baharu pendamping dalam hidupnya, Mahmood Zuhdi berkelana ke bumi Firaun menempuh cabaran menuntut ilmu di Universiti Al-Azhar, sebuah institusi Islam tersohor di dunia.

 

Oleh kerana hasrat yang ingin dicapai, segala liku kehidupan di Mesir beliau lalui dengan tabah. Penumpuan terhadap pelajaran diberikan sepenuhnya agar beliau menjadi produk keluaran Nilam Puri yang cemerlang di Mesir. Meskipun begitu, Mahmood Zuhdi tetap menikmati kehidupan di Mesir dengan pelbagai pengalaman dan pengamatan yang menarik. Penceritaan beliau seolah-olah membawa kita mengembara zaman 1970-an terutama suasana di Universiti Al-Azhar dan kota Kaherah.

 

Bergaul dengan masyarakat Arab memerlukan teknik tertentu agar tidak ditipu bulat-bulat atau akur tanpa menegakkan hak sendiri. Melalui 'ajaran' seorang wanita Arab, beliau menggunakan ilmu tersebut ketika melakukan urusan harian terutama apabila membeli barangan di pasar. Kalau tiada skil, boleh ditipu hidup-hidup kerana terlalu lurus. Kuncinya ialah menguasai bahasa mereka jika tidak mahu dipergunakan.

 

Penulis juga turut merasakan detik-detik cemas menjadi pelarian perang dan setiap masa yang berlalu sebelum menjejakkan kaki ke tanah air dirasakan begitu perlahan dan menjadi suatu catatan yang berharga dipersembahkan dalam buku jilid ketiga siri autobiografi Mencari Identiti ini.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha
  • Brand: ILHAMBooks
  • Product Code: 9789672007517
  • Availability: In Stock
  • RM40.00

Tags: agama, Islam, memoir