Membina Bangsa Malaysia

Out Of Stock Membina Bangsa Malaysia
Penyunting: Aida Idris & Abu Hassan Hasbullah
Subjek: Politik, Malaysia
Keadaan: Bagus
Penerbit: SIRD
Tahun: 2008
199 muka surat
Hasil kolaborasi enam orang penulis akademik dan bukan akademik, buku ini merupakan suatu usaha untuk mengupas cabaran dan hala-tuju rakyat Malaysia dalam membina identiti sebagai sebuah bangsa dari pelbagai aspek kenegaraan.

Aziz Bari memberi analisa kritikal tentang undang-undang, hak asasi manusia dan demokrasi; sementara kebebasan media dan maklumat serta potensi teknologi baharu dibicarakan oleh Ooi Heng.

Aida Idris merumuskan perkembangan serta masa depan ekonomi, manakala Dinsman merenung perkembangan seni-budaya dari perspektif seorang aktivis.

Permasalahan kepimpinan remaja dalam masyarakat multi-etnik ditinjau oleh Abu Hassan Hasbullah, dan akhir sekali Syed Ibrahim Syed Noh membincangkan suatu pendekatan holistik mengenai modal insan dan pembangunan sumber manusia.

Diharap penerbitan buku ini akan mencetuskan perbahasan yang sihat dan konstruktif untuk memajukan tanahair dan membina bangsa Malaysia, terutamanya dalam situasi di mana terdapat usaha di kalangan sesetengah pihak untuk memecah-belahkan perpaduan bangsa. Sememangnya, tanpa perbincangan yang jujur lagi terbuka, agak sukar bagi kita maju bersama.

Jomo KS

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha

Stock Status

You can assign custom blocks with custom messages on Out of Stock products only.

  • Brand: SIRD
  • Product Code: 9789675832468 – Membina Bangsa Malaysia
  • Availability: Out Of Stock
  • RM23.00

Tags: Abu Hassan Hasbullah, Aida Idris