Perjuangan Kaum Pekerja Ladang Asahan

Perjuangan Kaum Pekerja Ladang Asahan

Penulis: Teo Cheng Hai

261 m/s

Subjek: Malaysia, Sejarah

Keadaan: Bagus

Penerbit: SIRD & Pusat Sejarah Rakyat

Tahun: 2015


Buku 'Perjuangan Kaum Pekerja Ladang Asahan' memaparkan kisah penderitaan dan perjuangan para pekerja berbilang kaum dari ladang getah Bukit Asahan, Melaka menentang penindasan. Mereka telah bangkit menuntut hak mereka dengan menganjurkan perarakan bersejarah bermula dari Bukit Asahan, Melaka  pada  14 April 1967 hingga tiba di Kuala Lumpur. Sejumlah pemimpin mereka ditangkap dan dimasukkan ke dalam penjara di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Perjuangan ini melambangkan perpaduan dan setiakawan para pekerja berbilang kaum yang bersatu padu dalam perjuangan membela nasib bersama. Penerbitan buku ini ialah salah satu daripada projek Pusat Sejarah Rakyat untuk menghasilkan karya-karya yang bertolak daripada ‘pandangan dari bawah’, yakni daripada perspektif rakyat yang terlibat dalam pelbagai perjuangan dalam sejarah tanah air kita.
Buku ini pertama kali diterbitkan dalam bahasa Tionghua pada tahun 2013 dan mendapat sambutan baik para pembaca khususnya mereka yang terlibat dalam perjuangan dahulu. Kini edisi bahasa Melayu dapat diterbitkan agar para pembaca yang lebih ramai khususnya mereka yang berbahasa Melayu dapat turut mengetahui dan menghayati sejarah perjuangan ini serta memperoleh ilham dan pengajaran daripadanya.


TEO CHENG HAI lahir di Pontian Kecil, Johor pada tahun 1941. Setelah menamatkan pelajaran menengah rendahnya di Sekolah Menengah Pei Chun Pontian Kecil pada tahun 1957, beliau melanjutkan pelajaran menengah tingginya di Sekolah Menengah Yee Yin, Singapura. Pada tahun 1961, beliau menjawat sebagai Setiausaha Kerja Persatuan Penduduk Desa Singapura. Pada tahun 1963, beliau menyambung pelajaran di Universiti Nanyang, Singapura.
Pada tahun 1964, beliau terpaksa pulang ke Malaysia setelah pengajiannya diberhentikan oleh pihak universiti akibat kegiatan politik. Beliau kemudian bekerja di Projek Hidroeletrik Voltan Tinggi Cameron Highlands yang diusahakan oleh sebuah syarikat Jerman. Beliau giat dalam gerakan buruh, menyertai UMEWU pada tahun 1965 dan menjadi Setiausaha Pentadbiran UMEWU.

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good
Captcha
  • Brand: SIRD
  • Product Code: 9789670630663
  • Availability: In Stock
  • RM30.00

Tags: Malaysia, Teo Cheng Hai, Wong Yao Lin